dinsdag 7 juli 2015

De soortenrijkdom van Nijmegen: Lifters uit de Méditerranée

Zuidelijke Boomsprinkhaan in de Hazenkamp © Erik van Dijk
De Zuidelijke Boomsprinkhaan is een van onze kleinere sprinkhanen. Hij heeft geen vleugels en kan dus niet vliegen. Ook maakt hij in tegenstelling tot de meeste sprinkhanen en krekels geen hoorbaar geluid. Zien doe je hem het meest in het vroege najaar tijdens snoeiwerkzaamheden of ’s nachts als ze samen met nachtvlinders op licht afkomen.
De Zuidelijke Boomsprinkhaan is geen inheemse soort. Van oorsprong komt hij voor in de Méditerranée.  Maar hoe heeft hij dan toch Nijmegen weten te bereiken? Al liftend. Als lifter reist hij mee op auto’s, caravans en vrachtwagens. Zo heeft hij onze keizerstad gevonden. Nijmegen was landelijk een van de eerste plekken waar de soort zich vestigde. In Nijmegen is de Zuidelijke Boomsprinkhaan tegenwoordig een algemene sprinkhaan rondom huis, tenminste voor de oplettende kenner.

De Zuidelijke Boomsprinkhaan heeft een inheemse evenknie, namelijk de Boomsprinkhaan. De Boomsprinkhaan lijkt sterk op de Zuidelijke, maar is gezegend met vleugels waardoor hij dus ook kan vliegen.


Auteur: Erik van Dijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten